Vaniljekremkake med mandelbunn og ganache

Elin på krem.no har en god beskrivelse med bilder av framgangsmåten.

Jeg har hittil laget den en gang og tenker å spare litt på sukkeret neste gang. Denne kaka trenger også mye friske bær og/eller frukt så kjør på med det!

NB! Skal fryse i 3 timer før den gjøres ferdig så det nytter ikke med noe hastverk her.

Gangen i det hele er som følger: Lag mandelbunnen. Mens den kjøler seg, lag vaniljekrem. Når begge er kalde, legg dem sammen med bringebær i mellom og sett i frysen i ca. 3 timer. Lag ganach og hell over den frosne kaken. Pynt.


En halv porsjon vaniljekrem (ca. 350g)
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 


Mandelbunn (22-23 cm form)
2 eggehviter
2 egg
175 g sukker – litt mindre
200 g malte mandler eller nøtter

Slik gjør du:
1. Mal mandler/ nøtter.
2. Pisk eggedosis av egg, eggehvite og sukker.
3. Vend inn nøtter/mandler i eggedosisen med en slikkepott.
4. Hell nøtteeggedosisen i en springform med bakepapir og stek midt i ovnen på 180 grader på over/undervarme eller varmluft. Steketid: ca. 30 min. Stekte 30 min i ovnen heime og det var nok.
5. Avkjøl bunnen i formen.

Ganache
200 g mørk sjokolade. Jeg brukte kokesjokolade, stivnet veldig fort på kaka.
2 dl kremfløte
Hakk sjokoladen fint, varm fløten til kokepunktet. Hell fløten over sjokoladen. La den stå noen minutter før du rører ganachen glatt. Bruk gjerne stavmikser.

Montering:
Du trenger:
Resten av boksen med kremfløte (1.75 dl)
3 plater gelatin
100 g bringebær
Bær til pynt – ikke spar på bæra!

1. Del hele bringebær (ca. en halv boks, 50 g)og legg på den avkjølte mandelbunnen. NB! Her kan man fint bruke frosne bringebær. Gi dem et fint melisdryss først etter som frosne bringebær blir nokså sure.


2. Lag ferdig vaniljekremen: Jeg (=Elin) bløtpisket resten av fløten som var igjen etter at jeg hadde kokt vaniljekrem (1.75 dl) og la 3 plater gelatin i kaldt vann. Rør opp avkjølt vaniljekrem så den blir glatt. Tilsett bløtpisket kremfløte. Smelt gelatin med 2 ss kokende vann (den MÅ være helt rykende varm). Rør inn 2-3 ss av kremen. Hvis gelatinen på dette stadiet allerede har blitt avkjølt, varm den opp på nytt (jeg bruker mikroovn). Alt skal være helt flytende og varmt når du heller det i bollen med vaniljekrem. For å unngå tråder må du jobbe raskt.


3. Hell kremen i formen og sett i fryseren 3-4 timer. 3 timer er nok.


4. Ta kaken ut av fryseren. Bruk en varm kniv og skjær langs kanten av formen. Ta kaken ut av formen, dra av bakepapiret og plasser kaken på en rist. Legg matpapir under risten. Hell over ganache (den må helst være litt varm). Slå risten mot bordet så overflødig ganache renner av. Flytt kaken over på fat og dekorer med frukt og bær etter ønske.


5. Kaken er holdbar maks tre dager i kjøleskap. Den kan fryses.

Ferdig stekt kakebunn.
Klar for å lage ganache.
Ganachen stivnet voldsomt fort på den frosne kaka.
Jeg måtte hjelpe til med en varm kniv for å få det til å renne over kanten på kaka.
Hadde ikke så mye ferske bær på denne utgaven av kaka.
Smakte fortreffelig.
Dette innlegget ble publisert i Bløtkake, Kaker og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s